Microsoft Office 365, jediný plnohodnotný kancelářský balík

O Office 365 již bylo napsáno mnoho. Otázka je, zda má smysl do takového produktu investovat.

Odpověď je rozhodně ANO. Office 365 poskytuje jak cloudové služby, tak aplikace instalovatelné přímo do počítače či mobilního zařízení. Toto nelze říct třeba u přímé konkurence Google Workspace. V případě pořízení služeb od Google budete pravděpodobně potřebovat ke své práci Word a Excel, které zanmená vynaložení dalších měsíčních poplatků, tak proč rovnou nevyužívat Office 365.

Co vše můžete od Office 365 očekávat?

V základu můžeme rozlišovat 2 verze Office 365 a to

Basic a Standard

Rozdíl mezi těmito verzemi je jednoduchý, u verze Basic nejsou součástí “desktopové” aplikace, tzn. nelze instalovat balík Office na PC/NTB nebo mobilní zařízení, ale je možné využívat pouze online verze tohoto kancelářského balíku. Standard má součástí licence i “desktopové” aplikace, lze kancelářský balík nainstalovat až na 5 zařízení.

Jaké jsou výhody?

    • Licence lze pořídit na 1 rok, případně na 2 roky (není rozdíl v ceně) a je možné platit měsíčně (je třeba dodržet úvazek 1 rok nebo 2 v závislosti na délce předplatného). Licence lze pořídit i s měsíčním předplatným (úvazkem), kdy je cena v součtu za rok dražší.
    • Jednou ze stěžejních služeb, kromě samotných aplikací je možnost využívat poštovní server Microsoft Exchange, kdy je možné k tomuto poštovnímu serveru přidružit vlastní doménu a provozovat emailové služby na serverech Microsoftu. Toto je sice možné i u jiných služeb jako je “Google Workspace” nebo “Seznam pro firmy”, ale žádný vám neposkytne plnou podporu v poštovním klientovy Outlook.
    • Outlook (poštovní klient) a Microsoft Exchange (poštovní server) je zatím nepřekonaný produkt z pohledu komfortu, kdy máte plnou podporu emailových služeb jako je “Mimo kancelář”, “Odvolání emailu”, “Kalendář” a mnoho dalšího
    • Kancelářský software Office je zatím nepřekonaný kancelářský balík aplikací který je nejdéle vyvíjen. Jeho přímí konkurent LibreOffice je sice poskytován zdarma, ale často nastává problém s kompatibilitou a podporou mezi LibreOffice a Microsoft Office.
    • Nadprůměrně velký prostor pro osobní data a data Shrepointu a emailovou schránku

Základní parametry

    • Velikost poštovní schránky 50 GB + 50 GB Archiv (Celkem tedy můžete v poštovní schránce uchovávat neuvěřitelných 100 GB.
    • Vlastní cloudový prostor o velikosti 1 TB, lze synchronizovat data z telefonu i počítače pomocí aplikace OneDrive.
    • 1 TB prostoru na Sharepointu, webové rozhraní, kam je možno také pomocí OneDrive synchronizovat data. Sharepoint je ideální místo pro sdílení dat ve firmě nebo mezi jednotlivci.
    • Ofiice aplikace v online verzi, jsou srovnatelné s desktopovými aplikacemi. Lze zde upravovat sdílené dokumenty s více lidmi najednou. Funguje i verzování dokumentů (stejně tak i při synchronizaci přes Onedrive na Sharepoint).
    • Desktopové aplikace poskytují širší funkcionalitu a lepší výkon než u online verze, proto je třeba brát online verzi jako alternativu.
    • Možnost nainstalovat Office aplikace až na 5 libovolných zařízení (PC/NTB/MAC, telefon, tablet).
    • Datová hranice je pomyslná hranice, kdy společnost Microsoft od 1.1.2023 zaručuje, že veškerá data uložená na servery Microsoftu a jejich zálohy zůstávají pouze na území EU.

Jednotlivé aplikace

Outlook Vyspělý a komplexní poštovní klient organizující emaily, plány v kalendáři a kontakty. Mimo poštovního serveru Exchange je možné připojit poštovní schránky třetích stran, kde je však omezená podpora funkcí.
Word Vytvářejte, vylepšujte, sdílejte dokumenty a upravujte soubory PDF. Nová čtecí obrazovka vám usnadní čtení a opravu hotových dokumentů, stejně jako pokročilé nástroje kontroly pravopisu. Tvořte blogy, seminární práce nebo začněte s psaním vlastního románu.
Excel Pokročilý analytický a vizualizační nástroj s možností připojení a zpracování z externích zdrojů dat. Jednoduché zpracování velkého množství dat. Umožňuje pokročilé filtrování a formátování dat i díky pokročilým funkcím.
PowerPoint Efektivní vytváření dynamických prezentací, široká škála možností animovat prvky. K dispozici je velké množství šablon pro rychlé vytváření prezentací, které je potom možné online odvysílat nebo nasdílet konkrétním uživatelům
Exchange Poštovní server poskytuje plnou funkcionalitu kterou od poštovního serveru můžete očekávat, jako je spam filtr, greylisting, SPF. S podrobnou možností přizpůsobení a logování jak příchozí tak odchozí pošty. Široké možnosti pravidel a směrování. 
Sharepoint SharePoint využijete k vytváření webů. Lze využít i jako intranet ve vaší organizaci. Můžete ho používat jako bezpečné místo pro ukládání, uspořádání a sdílení informací a přístup k nim z libovolného zařízení.
Teams Tuto aplikaci pro spolupráci využijete jak pro vytváření konferenčních hovorů tak chatování, sdílení souborů a poznámek. Teams je úzce navázán na SharePoint a Outlook, dokáže tedy pracovat i s emaily a sdílenými daty.
OneDrive Synchronizační nástroj umožňující synchronizovat data jak do soukromého úložiště tak na Sharepoint. Lze nainstalovat jak na počítače tak mobilní zařízení, kde můžete zálohovat například své fotky z telefonu.
Publisher Aplikaci Publisher lze použít k návrhu spousty publikací, od vizitek a bulletinů až po kalendáře a přání. Aplikace je snadno použitelný nástroj pro neprofesionální designéry, který je také levnější alternativou za programy, jako je Adobe InDesign.
Access Aplikace Access je snadno použitelný nástroj pro rychlé vytvoření databázových aplikací. Data jsou automaticky ukládána v databázi SQL, takže jsou zabezpečenější a měřitelnější než dříve.